OPINA ve Mobilite Haberleri için Kaynağınız
10 dakikalık okuma süresi

 

Değerli OPINA Üyeleri,

Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu OPINA ile ilgili gelişmeler ve ayrıca mobilite sektörüne dair ilgi duyabileceğiniz haberlere ulaşabileceğiniz OPINA Haber Bülteni’nin üçüncü sayısına hoş geldiniz.

OPINA'dan Güncel Gelişmeler

OPINA Platformu

OPINA, çevrimiçi platformunun ilk kilometre taşı olan, ADAS/AD yazılım geliştirme için simülasyon, geliştirme, araç konfigürasyonu, proje yönetimi ve sertifikalandırma sürecini tamamladı. Platform, mevcut ADAS/AD işlevlerini açık kaynak simülasyon aracıyla simüle etmek için çözümler sağlayacak ve bu özellikle ilerleyen süreçlerde, IPG Truckmaker MIL/SIL ve dSpace SIL/HIL  gibi ticari araçlar kullanılarak ticari simülasyonlar geliştirilecek. Üçüncü taraf senaryo oluşturma aracı, OPEN drive ve OPEN Senaryo gibi ASAM standart dosya formatlarıyla senaryo oluşturma platformuyla da entegre edilmiş durumda.  OPINA Platformu, yazılım geliştirme ve validasyon için ASAM, ISO 26262, Otomotiv Siber Güvenliği ve AUTOSAR gibi standartları sağlayacak. Platform bir sonraki süreçte, ADAS/AD yazılım işlevlerinin çevrimiçi olarak geliştirilmesine olanak sağlayacak.

OPINA Altyapısı Altında Verilen Hizmetler Hızla Büyümekte

OPINA Platformu altyapısı atında verilen hizmet yelpazesi gün geçtikçe gelişmekte ve büyümekte. İstanbul Okan Üniversitesi Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Aralık 2022 itibarıyla OPINA altyapısı altında aşağıdaki otomotiv sistemleri ve simülasyon hizmetlerini vermeye başladı. 

Model in the Loop
Software in the Loop
Hardware in the Loop
Driver in the Loop

OPINA Platform’unda ayrıca otomotiv sınıfı yazılım geliştirme ve test desteği de sunulacaktır. Daha fazla bilgi için www.opinaproject.com adresini ziyaret edebilir, bizimle [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.


 
Çalıştaylar 

Avrupa Birliği Çağrıları Bilgilendirme Çalıştayı

OPINA, dördüncü çalıştayını 27 Temmuz 2022 tarihinde canlı ve çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Çalıştayda; otonom araçlar (AV), bağlantılı otonom mobilite (CCAM), elektrikli araçlar ve batarya yönetim sistemleri alanında Avrupa ve Türkiye’de yayımlanması beklenen proje çağrıları, ilgili çağrıların kapsamı, bütçesi ve kimlerin katılım sağlayabileceği konuları hakkında detaylı bilgilendirmelerde bulunuldu. Çalıştayın açılış konuşması İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen tarafından yapıldı. Çalıştayın davetli konuşmacıları ise, Bağlantılı Otonom Mobilite-Otonom Hareketlilik (CCAM) Derneği Başkanı, BMW Grup, AB Dijitalizasyon ve Otonom Sürüş Halkla İlişkiler Direktörü Armin Graeter ve TÜBİTAK, Ufuk Avrupa Programı Küme 5-İklim, Enerji ve Mobilite Ulusal irtibat Noktası Serhat Melik idi. Çalıştayın öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarında OPINA Projesi Teknik Destek Ekibi ve İstanbul Okan Üniversitesi temsilcilerinin proje çağrıları üstüne detaylı bilgilendirmeleri ile çağrılara yönelik olarak çalıştay katılımcılarının verebilecekleri katkılar ile oluşturulabilecek ortaklıklar üzerinde duruldu.

Çalıştaya, aralarında Ar-Ge kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümlerinin temsilcileri, öğrenciler, orijinal ekipman üreticileri, otomotiv yan sanayi firmaları, yazılım geliştirme firmaları, proje ortakları, kamu ve özel sektör temsilcileri olmak üzere 65 kuruluştan 116 katılımcı yoğun ilgi gösterdi.

Bir sonraki adım olarak konsorsiyum oluşturma çalışmaları hem ilgi gösteren firmalar hem de potansiyel olarak ilgili proje çağrısında yerelması öngörülen firmalarla yapılacak temas ve takiplerle olgunlaştırılarak proje başvuruları gerçekleştirilecek. Katma değer sağlayacağı öngörülen konsorsiyum ve proje paydaşları OPINA önderliğinde bu teşvik programlarından faydalanabilecekler.

 
Katılım Sağladığımız Yarışma ve Fuarlar 

OPINA Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasına Katıldı

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana aralıksız düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması ile yaratıcı fikirler endüstriye kazandırılmakta. Yenilikçi fikirlerin, tasarım ve projelerinin sunulduğu Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler, ilgili dallarda eğitim alan öğrenciler ve otomotiv tutkunlarını içine alan geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyabileceği bir yarışma olması bakımından büyük önem taşımakta. Bu yıl 11.kez “Şarj ve Batarya Teknolojileri Çözümleri” teması ile düzenlenen yarışmanın ödül töreni, 25 Ekim 2022 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlendi. Yarışmada dereceye giren 5 projeye ise toplam 500 bin TL ödül verildi. Yarışmadaki para ödüllerinin yanı sıra yurtdışı eğitim desteği, İTÜ Çekirdek Kuluçka Programı’ndan yararlanma olanağı, Adres Patent firması sponsorluğu ile Patent Tescil ödülü, İstanbul Okan Üniversitesi sponsorluğu ile OPINA Projesi, Bağlantılı ve Otonom Araçlar konusunda teknolojik mentorluk ve OPINA altyapısı üzerinde eğitim ödülleri de sahiplerini buldu. Teknoloji ve Trend Avcısı Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, OPINA Operasyon Koordinasyon Birimi Yöneticisi Prof. Dr. Orhan Alankuş, OPINA Projesi sunumu ile katılım sağladı ve OİB’nin yarışmasına yapılan başvurularda elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlara yönelik projeler için OPINA alt yapısının kullanılmasına yönelik destek verilebileceğini belirtti.

OPINA, ADAS & Otonom Araç Teknoloji Fuarı’nda

OPINA 21-23 Haziran 2022 tarihlerinde Avrupa’nın en etkili otomotiv inovasyon araştırma ve geliştirme merkezlerinden biri olan Stuttgart’ta ADAS (İleri Sürücü Destek Sistemleri) ve Otonom Araç Teknoloji Fuarı’na katılım sağladı.
Fuar kapsamında, otonom araç teknolojileri üstüne çalışan uluslararası firmalarla, OPINA Platformu ve OPINA Kümesi kapsamında geliştirilecek iş birlikleri değerlendirildi. Bunun yanı sıra OPINA Projesi üst düzey temsilcisi ve aynı zamanda İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Bilgen, 22 Haziran tarihindeki konferans programı kapsamında konuşmacı ve oturum başkanı olarak yer alarak hem OPINA Projesi’ni hem de İstanbul Okan Üniversitesi’ni tanıttı.

Toplantılar ve Ziyaretler 
OPINA Projesi Çalışma Ziyareti

OPINA Projesinin ilk çalışma ziyareti 26-30 Eylül 2022 tarihlerinde Almanya ve Hollanda’da gerçekleştirildi. Ziyaret ile ilgili kurumların araştırma altyapıları ve imkânlarının gözlemlenmesi, mali ve operasyonel yönetim yapılarının incelenerek OPINA Projesi’nin sürdürülebilirliğine katkıda bulunulması, bunun yanı sıra ziyaret edilen kurumlarla işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi amaçlandı.

Çalışma ziyareti kapsamında otonom araç araştırma merkezleri, yapay zeka ve hareketlilik kümeleri ziyaret edildi. Bayern Innovative, Inglostadt Teknik Üniversitesi CARISSMA Entegre Güvenlik ve Ölçme Otomotiv Araştırma Merkezi, Unternehmer – Münih Teknik Üniversitesi bünyesindeki Uygulamalı Yapay Zeka ve Münih Metropolitan Bölgelerde Hareketliliğin Geleceği Kümeleri, Brightlands Akıllı Hizmetler Kampüsü, Aachen Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Enstitüsü ve fka GMbH ile Rotterdam Geleceğin Haraketlilik Parkı’nda temaslarda bulunuldu. Çalışma ziyaretine, İstanbul Okan Üniversitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD), Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve proje teknik destek ekibinden temsilciler katılım sağladı.

 

Start-Up Yarışmasına OPINA Ağı ile Katılım Sağlayan MOBIQU “En İyi Ürün İnovasyonu” Ödülüne Layık Görüldü

ERTICO – ITS Europe, “Herkes için Akıllı ve Sürdürülebilir Mobilite” temasıyla Avrupa Akıllı Ulaşım Sistemleri Kongresi’ni 30 Mayıs-2 Haziran 2022 tarihleri arasında Toulouse’da gerçekleştirdi. Kongre yaklaşık 40 ülkeden 3000 katılımcıyla, mobilite sektöründeki kilit kanaat önderleri ve yenilikçi firmaların katılımıyla düzenlendi. Kongre’de Start-Up’lara özel yarışma ve sunum oturumları da gerçekleşti. ITS Avrupa Kongresi kapsamında düzenlenen Start-Up yarışmasına OPINA Ağı ile katılım sağlayan MOBIQU ise “En İyi Ürün İnovasyonu” ödülüne layık görüldü.

Önümüzdeki Etkinlikler!

Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi’ndeyiz!  

Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından kâr amacı gütmeden düzenlenen SUMMITS, akıllı hareketlilik ve ulaşımın dijitalleşmesi alanında en kapsamlı ve zengin içerikli etkinlik olarak ülkemizin dünyaya açılan kapısı olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte. SUMMITS'23, Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ekosisteminin geniş yelpazesindeki kuruluşları Ankara’da bir araya getirecek. Zirvenin tarihi ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle tam olarak belli değil ama önümüzdeki günlerde yeniden açıklanacak.

Sektörden Haberler
Geleneksel “TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri
 
Geleneksel “TESİD Yenilikçilik ve Yaratıcılık Ödülleri” 21’inci dönem başvuru süreci başladı.
TESİD ödüllerine; Büyük Firma, KOBİ, Girişimci (Startup) Firma ve Doktora Tezi kategorilerinde başvurabilirsiniz.
Firmalar için “Yenilikçi ve Yaratıcı Ürün” ile “Ürün Geliştirme ve Ticarileştirilme” ölçütlerinde, Doktora Tezleri için de “Üniversite-Sanayi İş Birliğinde En Başarılı Bilimsel Uygulama” ölçütlerinde değerlendirilerek verilecek ödüller ile Elektronik sektöründeki yeni gelişmelerin duyurulması ve farkındalıkların artırılması mümkün olacak.
Bu dönem ile birlikte ödül başvurularının TESİD web sayfasından, basitleştirilmiş güncel kılavuz ile, elektronik (on-line) yapılması mümkün.
Elektronik Sanayi ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşlar ve Doktora Tezi çalışmaları ödül yarışmasına davetlisiniz! Son başvuru tarihi 15 Mart 2023.

Linz'deki (Avusturya) RECIPROCITY Mobilite Misyonuna Katılın

RECIPROCITY projesi, 28-31 Mart 2023 tarihlerinde Linz'de (Avusturya) bir Mobilite Misyonuna ev sahipliği yapacak.

Mobilite misyonu, uzmanların yenilikçi mobilite çözümlerini ilk elden görmek ve uygulamaları hakkında bilgi edinmek için deniz feneri şehirlerine yaptığı bir ziyaret. Ziyaret ile, takipçi şehirlerin pilot projelerin deneyimlerinden ders çıkarmaları ve bu bilgileri kendi projelerine aktarmalarının sağlanması hedefleniyor. 

Mobilite Misyonu Linz tamamen yeni mobilite hizmetleri ve çözümlerinin yanı sıra otonom sürüş ve testlere de ev sahipliği yapacak. Link'e tıklayarak misyona kayıt yaptırabilirsiniz. 

15. ITS Avrupa Kongresi, 22-24 Mayıs 2023 tarihlerinde Lizbon Kongre Merkezi'nde gerçekleşiyor. İlgileniyorsanız Lizbon'daki ITS Avrupa Kongresi 2023'e kayıt yaptırmayı unutmayın! 

ADAS & Otonom Araç Teknolojileri Fuarı, 13, 14, 15 Haziran 2023'te Avrupa'nın en etkili otomotiv inovasyonu, araştırma ve geliştirme merkezi olan Stuttgart, Almanya'da gerçekleşiyor! Katılımcılar fuarda test araçları, simülasyon, yazılım, algılama ve yapay zeka da dahil olmak üzere uçtan uca otonom ve ADAS uygulamalarını etkinleştirmek ve hızlandırmak için en son teknolojileri sergileme fırsatı yakalayacak. 

OPINA'yı Takip Edin! 

OPINA Platformu ve Kümelenmesi ile ilgili gerçek zamanlı güncellemelerin yanı sıra AV, ADAS ve CCAM sektörüne ilişkin gelecek etkinlikler ve öne çıkanlar için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

Herhangi bir soru veya yorumunuz için DM göndermekten veya yorum yapmaktan çekinmeyin. Çevrenizle ve iş arkadaşlarınızla bizi paylaşın!



 
LinkedIn
Twitter
Link
Website
OPINA, Eylem 2: Bilim, Teknoloji ve Yenilik (BTY) Faaliyetleri ve Konu 2.1: Araştırma ve Geliştirme için AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II bütçesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmekte ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Okan Üniversitesi ile Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında uygulanmaktadır.
Bu yayın Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle hazırlanmıştır. Bu yayının içeriğinden yalnızca WYG Türkiye liderliğindeki Konsorsiyum sorumludur, Avrupa Birliği’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.